Kritiek op G500: verwijten, maar geen oplossingen

Vanmiddag was Sywerd van Lienden te zien op Buitenhof en daar kondigde hij zijn nieuwe politiek beweging aan: G500. Een beweging die staat voor de belangen van de jongeren van nu. De jongeren met een belabberde toekomst die veroorzaakt is door verkeerde keuzes van ‘babyboomers’. Menig publiek van Buitenhof was sceptisch en onzeker over de beweging. Op Twitter waren negatieve geluiden te horen over Van Lienden. Maar waren deze nodig?

Van Lienden vindt dat de babyboomers de jongeren van nu te weinig invloed geven met betrekking tot het maken van beslissingen. Beslissingen over, bijvoorbeeld, de kwaliteit van publieke voorzieningen. Hij wilt het heft in eigen handen nemen en komt met een oplossing. Daarom de G500. De G500 zou een beweging zijn die de “verbinding aan gaat met de vergrijsde macht en deze van binnenuit verandert zo kan een kleine groep de agenda’s van de politieke partijen veranderen”. Zij willen dit op verschillende manier doen. Een voorbeeld: als men lid wordt van de G500, wordt met ook lid van 3 politieke partijen. VVD, PvdA en CDA. De reden als hierachter is dat zij binnen deze partijen hun stem kunnen laten horen en invloed willen uitoefenen. Klinkt geheel positief, dus waarom dat scepticisme?

Als argumenten wordt gegeven dat ‘de arbeider en de 25-jarige bijstandsmoeder’ buiten de discussie worden gelaten. Dat er geen rekening wordt gehouden met de laagopgeleide MBO’er. Zou dat een struikelbrok moeten zijn voor de G500 moeten zijn? Zouden zij dan, omdat zij er niet genoeg aandacht gegeven wordt aan de rest van de jongeren van nu, hun praktijken moeten stoppen? Een hoop verwijten, maar niet genoeg oplossingen. Het is waar dat de lageropgeleiden eerder sterven dan de hoogopgeleiden. Het is waar dat de meerderheid van de lageropgeleide zwaarder werk uitvoeren dan de hoogopgeleiden, maar wat dit verhaal mist is de oplossing. Een andere manier van aanpakken voor de G500 om de invloed van jongeren te vergroten binnen de politieke agenda’s van de verschillende partijen. Het wij-zij verhaal is erg aanwezig bij de G500. Ook dat generatiedenken is erg aanwezig bij de G500. Dat was te merken bij Buitenhof. Wat er nu nodig is, is een alternatief om dit te verminderen of veranderen. Een alternatief om binnen het verhaal van de G500 de rest van de jongeren mee te rekenen.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: