Obama en het homohuwelijk: historische statement, maar is het ook meer?

Vandaag heeft president Obama zich uitgesproken over hét ontweken onderwerp; het homohuwelijk. Hij nam het risico en maakte zijn standpunt over de kwestie duidelijk. Namelijk, hij is vóór het homohuwelijk en wil dat het gelegaliseerd wordt. Dit is goed. Heel goed zelfs. Het politieke spel zoals we het in de Verenigde Staten kennen is nu weer een beetje veranderd. De andere kandidaten moeten van strategie veranderen, tegenargumenten moeten verzonnen worden, stemmers zullen van kandidaat veranderen. Vooral dat laatste. Stemmers zouden van kandidaat moeten veranderen. Dat was, onder andere, het doel van Obama met deze zet; stemmers aantrekken die pro homohuwelijk zijn. Stemmers mobiliseren. Maar wordt dat ook het resultaat?

Uit onderzoek van NBC News en Wall Street Journal is gebleken dat het voor 54% van de stemmers niet uitmaakt dat of kandidaat pro homohuwelijk is. De hamvraag is nu: zal deze statement van Obama veel uitgemaakt hebben? Zou het een blijvend effect hebben dat Obama, als eerste president in VS, het homohuwelijk steunt?
Jammer genoeg, is het onwaarschijnlijk. Het is namelijk zo dat de support voor het homohuwelijk sinds 2003 in de VS is gegroeid. 52% van de stemmers is voor en 43% is tegen. De voorstemmers zijn duidelijk een grotere groep dan de tegenstemmers. De werkelijkheid is echter dat, in tegenstelling tot het toenemende support voor het homohuwelijk, dit niet te merken is binnen de staten. En krijgt het niet de meerderheid bij het aannemen van wetten.

Het kan niet anders dan dat Obama en zijn team dit weten. Waarom zou Obama dan nog zoiets zeggen? Het heeft met meerdere dingen te maken. Obama kwam vandaag weer overal op het internet opduiken. Twitter stond vol met hem en het publiek heeft het weer over hem op een andere manier. Verder was dit ook een manier om te duidelijkheid te creëren over de kwestie. Om zijn standpunt te bevestigen. Wat Obama vandaag zei was een historisch, goede en vooral nodige stap naar ‘equality’, laten we dat benadrukken. Maar of het loont en of het effect zal hebben ..

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: